Azərbaycanın ənənəvi “təndir sənəti və çörək istehsalı” Birləşmiş Millətlər Təşkilatının Təhsil, Elm və Mədəniyyət Təşkilatının (UNESCO) Bəşəriyyətin Qeyri-Maddi Mədəni İrs Siyahısına daxil edilib.
Dekabrın 2-dən 7-dək Paraqvayın paytaxtı Asunsionda UNESCO-nun Qeyri-Maddi Mədəni İrsin Qorunması üzrə Hökumətlərarası Komitəsinin 19-cu sessiyası keçiriləcək.
Dekabrın 3-də keçirilən sessiyada Azərbaycanın təndir sənəti və çörək istehsalı UNESCO-nun Bəşəriyyətin Qeyri-Maddi Mədəni İrs Siyahısına daxil edilib.
YUNESKO-nun verdiyi açıqlamaya görə, Azərbaycanda çörək və ət bişirmək üçün istifadə edilən ənənəvi saxsı soba olan təndirin iki növü var: yeraltı və yerüstü.
Təndirlərdə bişirilən çörəklər ölkə əhalisinin qidalanma vərdişlərinin “tərkibini” təşkil edir və uzunömürlü olması ilə tanınır.
Tandırda yemək hazırlamaq gəlir mənbəyi olmaqla yanaşı, ailə bağlarını və ictimai əlaqələri gücləndirən bir ənənə kimi də görülür.